H Οιχαλία αποτελεί έναν από τους πλέον εύφορους Δήμους της Πελοποννήσου, που διακρίνεται για τον πλούτο της παραγωγής της και τη διαρκώς βελτιούμενη οργάνωση των παραγωγικών της μονάδων. Οι άριστες κλιματολογικές συνθήκες επιτρέπουν την καλλιέργεια ποικίλων προϊόντων, γνωστών για την ποιότητα και το άρωμά τους.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, η επιτραπέζια ελιά Καλαμάτας, τα ξηρά σύκα και η κορινθιακή σταφίδα, αποτελούν τη βάση της μεσσηνιακής, μεσογειακής διατροφής, στην οποία οφείλουν άλλωστε τη μακροζωία τους οι Μεσσήνιοι εδώ και πολλούς αιώνες. Τέλος, το κρασί είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της τοπικής γαστρονομίας και αποτελεί κομμάτι της παράδοσης της Οιχαλίας.